Het afgelopen jaar werd er minder huishoudelijk afval weggegooid. Zo is gebleken uit een rapport van CBS. We gooien met z’n allen steeds minder weg. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het CBS ieder jaar publiceert. Alle gemeenten samen hebben het afgelopen jaar ongeveer 480 miljard kg afval ingezameld. Dat komt neer op ongeveer 460 kg per inwoner per gemeente. Er werd met name minder GFT afval ingezameld.
Minder huishoudelijk afval 2023
De daling in het huishoudelijk afval in 2023 heeft meerdere oorzaken. Simpel gezegd: we gooiden minder weg. Huishoudelijk afval bestaat uit GFT-afval, plastic, oud papier en restafval. Daarnaast wordt er ook gemeten hoeveel afval er naar de vuilstort gebracht wordt. Er worden verschillende afvalsoorten meegenomen in het onderzoek zoals:
- Puin
- Houtafval
- Groente, fruit en tuinafval (GFT)
- Plastic, metaal en drankkartons (PMD)
- Grondafval
- Oud papier
- Restafval
Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer afvalsoorten die weggegooid worden, maar niet in zulke grote mate als bovenstaande.
Minder GFT afval, puin en grondafval
Met name de aangeboden hoeveelheid GFT, puin en houtafval is flink gedaald. Zo daalde het aangeboden GFT-afval met maar liefst 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Toch zijn ook de andere afvalsoorten als PMD en restafval afgenomen. In de afgelopen 30 jaar kwam het niet eerder voor dat er zo weinig afval ingeleverd werd.
Reden minder afval
Er zijn een aantal reden waardoor er minder huishoudelijk afval ingeleverd is:
- We scheiden steeds meer afvalsoorten. Daardoor blijft er ook minder afval over. Papier gooien we vaak in een papier verzamelcontainer. Blikjes en flesjes met statiegeld leveren we in.
- In de coronaperiode zijn veel mensen gaan klussen in hun huis. Dat is nu wel een beetje klaar. Daardoor is er minder puin, bouw- en sloopafval.
- Eerder gooiden we alles bij het restafval. Hout, plastic, groen en blik worden nu apart ingeleverd.
- Er komen steeds meer inleverpunten voor afvalsoorten als elektrische apparaten, gloeilampen en batterijen.