Naamsverandering afvalsoort

PBD afval en GFT+e afval

Vanuit de overheid is besloten om de naam van twee verschillende afval soorten te wijzigen. Dit is gedaan om de naam beter te laten aansluiten bij het soort afval wat daadwerkelijk in de daarvoor bestemde container is. Het gaat om GFT-afval en PMD afval. De nieuwe namen van deze afvalsoorten worden vanaf 2020 GFT+e en PBD. Het is nog onduidelijk of ook daadwerkelijk alle containers ook door middel van container stickers van deze nieuwe namen worden voorzien. Dit is aan de gemeenten.

  • GFT afval wordt GFT+e afval
  • PMD afval wordt PBD afval

GFT+e afval

GFT afval is bij iedereen wel bekend en staat voor groente, fruit en tuinafval. Maar bij dit afval mogen ook etensresten en dit was nog niet voor iedereen duidelijk. Vandaar dat deze afvalsoort nu GFT+e afval gaat heten. GFT +e betekent dus voluit groente, fruit, tuinafval en etensresten. De verduidelijking van de naam GFT+e moet ervoor zorgen dat er minder afval bij het restafval terecht komt. Het weggooien van etensresten mag dus gewoon in de GFT+e container (voorheen de GFT container).

Tip: Het voorkomen van het weggooien van eten is natuurlijk nog beter! Meet daarom jouw gekookte eten af en voorkom voedselverspilling.

PBD afval

De tweede verandering in de naam van afvalsoorten is die van PMD afval. PBD afval staat voor plastic, metaal en drinkverpakkingen. Dit wordt nu veranderd naar PBD afval. PBD staat voor plastic, blik en drankpakken. Deze naamsverandering is tot stand gekomen om het duidelijker te maken welke afvalsoort in de PBD container mag. Met name bij metaal en drinkverpakkingen ging het eerder vaak mis. Er werd nog teveel afval in de PMD-container gegooid wat daar niet in thuis hoorde. Zo werden er voorheen ook veel zwaardere metalen weggegooid in de PMD-bak. Om duidelijk te maken dat het hier om kleine blik verpakkingen gaat is de naam van de afvalsoort dus gewijzigd. 

Wat mag in de PBD container?

Wil jij weten welk afval er in de nieuwe PBD-container mag? In de PDM-bak mag plastic afval, drinkverpakkingen (leeg) en blikverpakkingen (bijvoorbeeld cola blikjes of een blik knakworsten). Wil jij precies weten wat je weg mag gooien in de PBD-container? Kijk dan bij PBD-afval

Wat mag in de GFT+e container?

Wat mag er wél en wat mag er niét in de GFT+e-container? Grofweg mag er in de GFT+e bak al het groente afval, fruit afval, (klein) tuin afval en alle etensresten. Wil jij precies weten wat er in de GFT+e container mag? Kijk hier voor meer informatie.

Afval scheiden prullenbak

Wil jij binnenshuis jouw afval ook al beter scheiden zodat je het daarna makkelijk in de daarvoor bestemde (ondergrondse) container of Kliko kunt gooien? Dan zijn er verschillende scheidingsprullenbakken. Deze prullenbakken hebben meerdere vakken. Een prullenbak met meerdere vakken maakt het mogelijk om afval eenvoudig te scheiden binnenshuis, voordat je het definitief weggooit. Dit zorgt ervoor dat je afval nog beter gaat scheiden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt voor uiteindelijk ook nog eens in jouw portemonnee. Een win-win situatie dus!

Benieuwd naar de mogelijkheden van een prullenbak om afval te scheiden met een prullenbak met 2 vakken of meer? Kijk dan eens in de webshop.

Scheidingsprullenbak

Eén gedachte over “Naamsverandering afvalsoort”

  1. Bedankt voor het delen van dit artikel over verschillende afvalsoorten en wijzigingen. Wij scheiden thuis ons afval ook in verschillende containers en dit werkt gelukkig goed. Ik ga nog wel even nalezen wat er wel en niet mag worden weggegooid in de PBD container.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *