Nieuwe afvalkalender 2022

De nieuwe afvalkalender 2022 komt eraan. Dit betekent dat de afvalkalender in sommige gemeenten gaat wijzigen. In veel gemeenten gaat er namelijk een nieuwe afval inzamelkalender van start. Ook zijn er gemeenten die niets veranderen aan de huidige afvalkalender. Het is lastig te zeggen of dit ook voor jouw gemeente geldt.

Nieuwe afvalkalender 2022

Nieuwe afvalkalender 2022

Als de afvalkalender voor 2022 in jouw gemeente ook wijzigt dan heb je hier waarschijnlijk al wel een bericht van gehad. Vaak staat dit in de krant, krijg je hier een brief over of word je per e-mail op de hoogte gesteld. Als de afvalkalender voor het nieuwe jaar gewijzigd is, dan word je hier vaak door de gemeente of de afvalinzamelaar in jouw gemeente van op de hoogte gebracht. De nieuwe afvalkalender voor 2022 kun je vervolgens vinden op de website van jouw afvalverwerker of op de website van jouw gemeente. Benieuwd waar je de afvalkalender 2022 voor jouw gemeente kunt  vinden? Kijk dan hier:

Afvalkalender 2022 per gemeente

Nieuwe afval inzameldagen 2022

In 2022 veranderen de afval inzameldagen in een aantal gemeenten. Deze wijzigingen krijg je meestal van jouw gemeente of afvalverwerker te horen. Ook kun je deze zien op de website van de gemeente of afvalverwerker. Natuurlijk zijn er ook zat gemeenten waar niets verandert aan de afvalkalender 2022.

Wijziging openingstijden milieustraat 2022

In een aantal gemeenten wijzigen ook de openingstijden van de milieustraat in 2022. De stort, milieustraat of het afvalbrengstation in jouw gemeente hanteert dan per 2022 andere openingstijden. Het is altijd goed om van te voren even de website van de vuilstort te bezoeken en de actuele openingstijden te bekijken. Het zou natuurlijk zonde zijn als je er voor niets heen rijdt. In verband met Corona zijn de openingstijden van milieustraten in veel gemeenten sowieso al aangepast. Houd dit dus goed in de gaten als je grofvuil wilt inleveren.

Afvalkalender app 2022

Steeds meer gemeenten hebben de laatste jaren geïnvesteerd in een afvalkalender app. De afvalkalender app 2022 wordt automatisch geüpdatet. Dit betekent dat de afvalkalender die je op de app ziet al bijgewerkt is. De wijzigingen in de afvalkalender 2022 zijn hier dus al in verwerkt. Op de website van jouw gemeente kun je vinden of er een afvalkalender app beschikbaar is. Ook staat daar uitgelegd waar je de app kunt downloaden en hoe deze werkt.

Afvalwijzer 2022

Afval scheiden wordt steeds belangrijker. Ook in 2022 moet er steeds meer afval gescheiden worden. Veel huishoudens hebben bijvoorbeeld al een speciale plastic of papier kliko bij huis gekregen. Ook komen er steeds meer opties voor mensen die gebruik maken van een ondergrondse container. In de afvalwijzer kun je precies zien welke afvalsoort in welke container hoort.  Door afval goed te scheiden draag je bij aan een beter milieu.

Afval inzameling 2022: De trends

Ieder jaar zien we weer ontwikkelingen op het gebied van afval inzameling. Ook in 2022 verwachten wij dat dit doorzet. Een aantal trends die wij verwachten voor 2022 zijn:

 • Afval zal steeds meer gescheiden worden ingezameld. Dit gebeurt onder andere door verschillende kliko’s bij mensen thuis.
 • Om het scheiden van afval te motiveren en eenvoudiger te maken komen er steeds meer afvalscheidingsprullenbakken op de markt.
 • Doordat mensen meer verschillende kliko’s thuis krijgen, wordt ook de containerombouw steeds populairder.
 • Steeds meer gemeenten streven naar meer recyclen en hergebruiken. Dit zal in 2022 ook doorzetten.

Wijzigingen afvalkalender 2022

Zijn er voor het nieuwe jaar wijzigingen in de afvalkalender? En waarom wordt de afvalkalender gewijzigd? Wij snappen dat het soms vervelend en een beetje wennen is wanneer de afvalkalender wijzigt. Dit is helaas soms nodig. Zo kiezen gemeenten er bijvoorbeeld voor om efficiëntere routes te rijden. Dit is beter voor het milieu. Ook wordt het afval in sommige gemeenten door een ander bedrijf opgehaald dan in 2021. Tenslotte kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat er in jouw gemeente helemaal niets verandert. Controleer daarom altijd even de actuele afvalkalender van jouw gemeente.

Nieuwe afvalkalender 2022 bekijken?

Ben je benieuwd waar je de nieuwe afvalkalender 2022 kunt bekijken? Je kunt de actuele afvalkalender voor iedere gemeente bekijken op de volgende pagina:

20 gedachten aan “Nieuwe afvalkalender 2022”

 1. Waarom kunnen we niet gewoon de afvalkalender downloaden. Het wordt je steeds moeilijker gemaakt, wel meer containers, maar geen in formatie verstrekt.
  Vind het een een tekortkoming.
  Gewoon op de website zetten en downloaden en printen. Gemeente doe er wat aan. Ouder mensen weten zich helemaal geen raad.

  1. Beste Esther van Laake,

   Veel gemeentes kiezen ervoor om de afvalkalender niet downloadbaar te maken omdat ze op deze manier eventuele wijzigingen online door kunnen voeren in de afvalkalender.
   We zijn het er zeker mee eens dat het voor oudere mensen op deze manier wel onoverzichtelijk wordt. Vaak is de papieren afvalkalender wel gewoon aan te vragen bij de gemeenten, maar durf zo niet te zeggen of mensen daar goed over worden geïnformeerd. In het kader van duurzaamheid wordt de afvalkalender vaak niet meer in de papieren vorm verstrekt. Dit is natuurlijk beter voor het milieu, maar de afvalkalender moet wel duidelijk zijn voor iedereen.

   1. Wat een onzin, vanndaag of morgen gooi ik mijn afval wel in het bos weg dan blijft het in elk geval geen 2 weken bij ons voor de deur staan, met de millieu belasting zijn ze bij de gemeente vlot genoeg!

  1. Beste Sijbrand Smit,

   Helaas kunnen wij zelf geen gepersonaliseerde afvalkalender mailen. Op de website van uw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kunt u de afvalkalender vinden voor uw adres.

   Hopende u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

 2. Zit al een hele tijd naar de afvaljaarkalender te zoeken.
  waar alle maanden op staan om die uit te printen en op te hangen.
  Nergens te vinden !!!!!!!! ?????????

  1. Beste A. van Dijk,

   Om welke gemeente gaat het in uw geval? Veel gemeenten kiezen ervoor om in het kader van duurzaamheid niet langer aan iedereen een papieren afvalkalender uit te reiken. In plaats daarvan kiezen gemeenten er steeds vaker voor om gebruik te maken van een “afvalkalender-app”. U kunt contact opnemen met de gemeente of het afvalverwerkingsbedrijf als u liever een printbare afvalkalender of een papieren afvalkalender wilt hebben.

   Hopende u zo voldoende geïnformeerd te hebben.

  1. Beste mevrouw Theeuwes,

   Veel gemeenten kiezen ervoor om in het kader van duurzaamheid de afvalkalender niet meer als papieren versie te verstrekken. Deze is echter (meestal) nog wel gewoon aan te vragen bij de gemeente. Mensen die liever een papieren afvalkalender zouden willen kunnen hiervoor contact opnemen met de desbetreffende gemeente of het afval inzamelbedrijf.

   Hopende u zo voldoende te hebben geïnformeerd.

   1. Nu ik bovenstaande gelezen heb hoop ik goed begrepen te hebben dat je een afvalkalender bij de eigen gemeente kunt aanvragen. Even bellen dus. Heel gemakkelijk. Als je tenminste niet verwezen wordt naar de afvaldienst op internet. Daar word je niets wijzer.

    1. Beste G. Veldman,

     Helaas kiezen steeds meer gemeentes ervoor om de afvalkalender niet meer te verstrekken in de papieren vorm. In sommige gemeenten is dit nog wel mogelijk. Andere gemeenten kiezen ervoor om de afvalkalender als download aan te bieden zodat u deze zelf kunt uitprinten. Helaas kiezen steeds meer gemeenten voor de laatste optie (in het kader van duurzaamheid).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *