Plastic handschoenen weggooien

Plastic handschoenen weggooien, waar horen ze? Plastic handschoentjes, rubberen handschoenen of latex handschoenen weggooien? Normaal heb je hier natuurlijk niet zo heel vaak mee te maken, maar in deze tijden van Corona zien we het gebruik van “beschermende Corona handschoenen” steeds vaker. Steeds meer beroepsgroepen maken gebruik van deze handschoenen.  Maar ook als particulier geldt dat besmettingsgevaar tot een minimum beperkt moet worden. Maar waar laat je plastic handschoenen na gebruik?

Plastic handschoenen weggooien

Plastic handschoenen weggooien

Plastic handschoenen weggooien, waar horen ze? Rubberen handschoenen, latex handschoenen of handschoentjes van plastic moeten bij het restafval. Veelal worden deze deze handschoentjes bij het PMD afval (plastic, metaal en drinkpakken) weggegooid. Dit mag niet. Deze handschoenen horen bij het restafval en worden na inzameling verbrand. Deze beschermende handschoenen kunnen namelijk niet worden gerecycled. 

Let op: Het weggooien van plastic handschoenen bij het restafval geldt alleen voor particuliere huishoudens. In verzorg- en verpleeghuizen en de thuiszorg gelden andere regels omdat het dan gaat om bedrijfsafval. Dit medische afval is aan regels voor bedrijfsafval gebonden. 

Beschermende handschoenen weggooien

Gooi de beschermende handschoenen niet zomaar weg, maar gooi ze weg bij de juiste afvalsoort (Restafval). Spoel de handschoenen nooit door het toilet. Dit kan een verstopping van het toilet veroorzaken.

 • Plastic handschoenen -> Restafval
 • Latex handschoenen -> Restafval
 • Rubberen handschoenen -> Restafval

Meer weten over andere afvalsoorten? Bekijk dan alle soorten afval.

Thuis je afval beter scheiden

Steeds meer huishoudens krijgen te maken met verschillende kliko’s of minicontainers voor de diverse afvalsoorten. Om zoveel mogelijk afval te kunnen recyclen en te hergebruiken als nieuwe grondstof is het belangrijk om afval zoveel mogelijk te scheiden. Hier kun je in huis al mee beginnen. Door een afvalscheidingsprullenbak met meerdere vakken kun je iedere afvalsoort ook binnenshuis gescheiden inzamelen. Zo kan ook jij jouw afval nóg beter scheiden en bijdragen aan een beter milieu. Immers, een beter milieu begint bij jezelf.

5 gedachten aan “Plastic handschoenen weggooien”

 1. Kunnen jullie ook uitleggen waarom? Jullie schrijven: “Veelal worden deze plastic handschoenen bij het PMD afval (plastic, metaal en drinkpakken) weggegooid. Dit mag niet.”
  Dus je mag plastic niet bij het plastic afval weggooien. Hoe gaan mensen dat onthouden / begrijpen?
  Ik wil heel graag mijn afval goed scheiden, maar ik snap er steeds minder van. Als er geen voor iedereen te begrijpen vuistregels, handvatten of ezelsbruggetjes zijn, blijft het mis gaan.

  1. Hoi Ronald, bedankt voor je reactie. Dat is een goede vraag!

   De reden dat plastic handschoenen niet bij het PMD horen is dat ze niet op dezelfde manier gerecycled kunnen worden. Daarnaast is er op dit moment in verband met de coronavirus ook extra aandacht voor het hygiëne aspect, de handschoenen moeten door de afvalsorteerders eruit gevist worden waarbij besmettingsrisico bestaat.

   Er zijn een aantal ezelsbruggetje voor de PMD regels, maar mocht iets geen (plastic) verpakking zijn dan raden wij je aan altijd de sorteerwijzer te checken.

   Ezelsbruggetje 1: check even of het om een (onderdeel van een) verpakking gaat. Dus een leeg pak melk, dopjes van bierflesjes, plastic zak van de spaghetti, folietje van de boter, blikje frisdrank etc., dat mag allemaal bij elkaar in de bak.

   Ezelsbruggetje 2: Alle verpakkingen uit de supermarkt van plastic en metaal en de drankkartons mogen in de PMD-container. Bij twijfel kies je voor restafval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *