Repareer je kapotte spullen in plaats van vervangen
Voor net als heel veel dingen in het leven geldt; voorkomen is beter dan genezen. Zo ook het afval probleem. Steeds meer mensen gooien hun kapotte producten weg, en dat terwijl deze nog makkelijk een tweede leven kunnen krijgen. Dit leidt als maar tot een steeds groter wordende berg afval. De kringloop winkels puilen uit, en je jaagt jezelf alleen maar (onnodig) op extra kosten. Dus heb jij een kapot product? Denk niet gelijk aan het weggooien, maar probeer het te repareren!
Wegwerpmaatschappij
De huidige wegwerpmaatschappij zorgt voor een steeds groter groeiend afvalprobleem. In Nederland produceren wij met z’n alleen ruim 490 kg afval per persoon per jaar. Ongeveer 30% van al het geproduceerde plastic afval wordt gebruikt voor recycling en de helft hiervan wordt afgevoerd naar het buitenland. Wel worden er meer spullen naar de kringloop gebracht, maar er worden er nóg meer voor teruggekocht. Hierdoor neemt het aantal spullen per huishouden toe, en zal de berg met afval alleen maar groeien in de toekomst.
Tips voor repareren van producten
- Maak gebruik van Google; vrijwel alles staat online tegenwoordig, en je kunt hier alles vinden over het repareren van jouw kapotte product.
- Kijk op Youtube; heb je toch liever een filmpje waarin uitgelegd wordt. Zoek dan wat je nodig hebt op Youtube, op dit online platform staat werkelijk alles uitgelegd
- Gebruik goed gereedschap. Hoe handig je ook mag zijn, het gebruik van goed gereedschap is een vereiste voor een succesvolle reparatie.
- Durf fouten te maken. Repareren is leuk! Sire heeft hier zelfs onlangs een campagne over gemaakt. Gaat iets niet helemaal zoals gepland, geeft niets! Hier leer je alleen maar van.
- Breng het naar de repairshop. Er zijn tegenwoordig steeds meer bijeenkomsten die volledig in het teken staan van het repareren van jouw kapotte producten.
- Onderhoud je producten goed. Maak ze tijdig schoon en houd het netjes.
In 75% van de gevallen die worden aangeboden bij de repairshop kunnen ook daadwerkelijk gerepareerd worden. Dit betekent dat jij tot driekwart kunt besparen in jouw portemonnee!
Je hebt helemaal gelijk als je zegt: probeer te repareren in plaats van te recycleren. Van proberen word je op den duur ook handiger. Wat niet wordt weggegooid, hoeft ook niet gerecycleerd te worden.
Repareren is beter dan weggooien: je hebt absoluut gelijk. Je moet natuurlijk wel handig zijn. Ik probeer al tijden die antieke radio met zijn grote plastic knoppen aan de praat te krijgen, maar het enige dat het me oplevert, is een elektrische schok. Voordat ik hem laat recycleren, laat ik hem maar als museumstuk staan pronken in de keuken.