Staking vuilnismannen 2023

Staking vuilnismannen 2023

Staking vuilnismannen 2023; Wat betekent de staking van de vuilnisophalers voor jou? De vuilnismannen staken vanaf 31 januari 2023. Ook op 24 januari 2023 legden de vuilnismannen het werk al neer. Naast de vuilnismannen werd er ook in andere sectoren gestaakt. BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar), straatvegers en medewerkers van gemeentekantoren leggen het werk neer. Maar waarom staken de vuilnismannen? En hoe zit dat met jouw afval als de vuilnismannen staken? Wij zochten het voor je uit.

Staking vuilnismannen 2023
Staking vuilnismannen 2023

Staking vuilnismannen 2023

De eerste staking was op 24 januari 2023. Toen legden de vuilnismannen val twee dagen lang het werk neer. Ze eisen meer loon. Omdat de eerste staking niets heeft opgeleverd is er een tweede staking aangekondigd. De tweede staking is langer dan de eerste en duurt een week. De staking begint op 31 januari 2023 en duurt tot en met maandag 6 februari 2023. De vuilnismannen leggen die week dus het werk neer. Ook ondergrondse containers worden niet geleegd en de milieustraat is gesloten.

Waarom staken de vuilnismannen?

De vuilnismannen staken naar aanleiding van een oproep van de vakbonden FNV en CNV. De vakbonden zijn in onderhandeling met de “Vereniging van Nederlandse Gemeenten” (VNG) over een nieuwe CAO voor de vuilnismannen. De vakbonden willen meer loon voor de vuilnismannen maar kunnen het niet eens worden met de VNG. Om druk uit te oefenen is daarom opgeroepen tot een staking. In een eerder stadium hadden de vakbonden een ultimatum gesteld om tot een oplossing te komen. Dit liep op 11 januari 2023 af en daarom zijn er nu acties aangekondigd.

Wanneer is de staking van de vuilnismannen?

De eerste staking van de vuilnismannen was op 24 en 25 januari 2023. Daarna zijn de vakbonden weer om de tafel gegaan met de VNG voor een betere CAO. Beide partijen hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuwe CAO en dus zijn er nieuwe stakingen en acties aangekondigd. De volgende staking begint op 31 januari 2023 en duurt maar liefst een week. Op 2 februari 2023 gaan de vuilnismannen weer aan het werk.

Staking vuilnismannen 2023: wordt mijn afval wel opgehaald?

Tijdens de staking van de vuilnismannen wordt het afval niet opgehaald. Ook ondergrondse containers worden niet geleegd. Bovendien zijn de milieustraat, het afvalbrengstation en de stort in de meeste gemeenten gesloten. Hoewel het per gemeente kan verschillen hoe er met de staking wordt omgegaan is de verwachting dat veel vuilnismannen het werk neer zullen leggen. Kijk op de afvalkalender van jouw gemeente om de actuele afvalophaaldagen te zien.

Inhaaldagen staking vuilnismannen

Per gemeente verschilt het hoe er omgegaan wordt met de inhaaldagen voor de staking van de vuilnismannen. Zou jouw afval worden opgehaald op één van de dagen dat er gestaakt wordt? Dan kun je een aantal dingen doen:

  1. Op de website van jouw afvalverwerker kijken of er inhaaldagen zijn voor de afvalinzameling.
  2. Op jouw afvalkalender kijken om te kijken of er inhaaldagen zijn.
  3. Ook op de website van jouw gemeente staat vaak het laatste nieuws rondom afvalinzameling.

In niet iedere gemeente worden er inhaaldagen voor de afvalinzameling ingepland. Bij de eerste staking was dit nog wel in veel gemeenten het geval, bij de tweede staking zal dit al een stuk minder zijn.

In welke gemeenten staken de vuilnismannen?

Vooralsnog staken de vuilnismannen in vijf grote gemeenten. Toch denken de vakbonden dat steeds meer gemeenten zich zullen aansluiten bij de stakingen en acties. Er wordt in ieder geval gestaakt in:

  1. Almere
  2. Rotterdam
  3. Amsterdam
  4. Tilburg
  5. Utrecht

Wat de staking precies inhoudt en wat de gevolgen zijn voor de afvalinzameling verschilt per gemeente. Je kunt daarom het beste op de afvalkalender van jouw gemeente kijken of op de website van jouw gemeente. Daar vind je het laatste nieuws over de afvalinzameling van jouw gemeente. Bekijk daarom:

Wat betekent de staking voor jou?

Wat betekent de staking van de vuilnismannen voor jou? Allereerst worden jouw kliko’s niet geleegd en wordt huisafval niet opgehaald. Ook worden ook de ondergrondse containers niet geleegd. De verwachting is in ieder geval dat de stad er niet schoner van gaat worden. Volgens verschillende bronnen moet je rekening houden met:

  • Veel volle containers.
  • Kliko’s die niet geleegd worden.
  • Veel zwerfafval

Ook in steden met grachten zal er overlast zijn. De grachten worden namelijk niet schoongemaakt. Bovendien wordt

Wat kun je met jouw afval doen tijdens de staking?

Tijdens de staking kun je niet zoveel doen met je afval. In de gemeente is namelijk alles rondom de afvalverwerking gesloten. Dit geldt overigens niet voor alle gemeenten. Bekijk dus altijd even de afvalkalender van jouw gemeente of informeer bij jouw afvalinzamelaar naar het laatste nieuws. Is alles gesloten in jouw gemeente en heb je toch veel afval? Ga dan op bezoek bij vrienden of kennissen in een andere gemeente en vraag of je daar wat afval kwijt kunt. Bovendien begint de staking van de vuilnismannen pas op 31 januari en voor die tijd kun je er dus nog voor zorgen dat al jouw containers leeg zijn.

Samenvatting staking vuilnismannen 2023

Vakbonden strijden voor een betere CAO. Daarin willen ze onder meer een structurele loonsverhoging voor de vuilnismannen en een betere regeling rondom verlof. De staking duurt van dinsdag 31 januari 2023 tot en met maandag 6 februari 2023.

  • Wat: Staking vuilnismannen 2023
  • Wanneer: dinsdag 31 januari 2023 t/m maandag 6 februari 2023.
  • Wie: Onder andere vuilnismannen, wijkonderhoud en groenvoorziening.

Dit betekent onder andere voor jou dat:

  • Ondergrondse containers niet geleegd worden.
  • Er geen papier opgehaald wordt.
  • Geen afval opgehaald wordt bij jou huis.
  • Geen groenvoorziening in de gemeente plaatsvindt.
  • De milieustraat/afvalbrengstation/afvalscheidingsstation gesloten is.
  • De staking zal leiden tot meer zwerfafval, vervuilde grachten en overvolle containers.

Bekijk de afvalkalender van jouw gemeente voor het laatste nieuws over de staking bij de afvalinzamelaars.

Toch is er ook enigszins goed nieuws. Omdat de BOA’s ook staken in die steden zullen er minder parkeerboetes worden uitgedeeld. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat iedereen “loon naar werken” krijgt. Dan heb jij zometeen ook weer een vrolijke vuilnisman bij jou door de straat rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *