Statiegeld op blikjes, hoe zit dat nou eigenlijk? In Nederland worden jaarlijks meer dan 2 miljard blikjes weggegooid. Dat is veel meer dan de 900 miljoen kleine flesjes die jaarlijks verkocht worden. Al deze blikjes werden tot voor kort altijd weggegooid. Maar niet alle blikjes verdwenen netjes in de prullenbak. Ook belandden er namelijk veel blikjes bij het zwerfafval. Om dat te verminderen is er statiegeld op blikjes ingevoerd. Per 1 april 2023 (nee, geen grap) zit er statiegeld op alle blikjes die jij koopt. Maar wat betekent dat? Wat wordt er met de ingeleverde blikjes gedaan? Waar kun je de blikjes inleveren? En hoe kun je thuis het beste de statiegeld blikken bewaren? In dit artikel vertellen we je alles over statiegeld op blikjes.

Statiegeld op blikjes
Statiegeld op blikjes; Hoe vervelend sommige mensen het ook vinden, het was echt nodig. Nu het statiegeld op blik is ingevoerd, wil je natuurlijk weten waar statiegeld op zit. Ook vertellen we je waar je de blikjes kunt inleveren en waar je de drankblikjes handig kunt bewaren. Daarnaast lees je precies op welke blikken er wél en op welke blikken er géén statiegeld zit. Zo weet je meteen alles over statiegeld op blikjes.
Wist je dat: Blikjes zo genoemd worden omdat ze vroeger van blik gemaakt werden? Tegenwoordig worden bijna alle blikjes van aluminium gemaakt.
Waarom statiegeld op blikjes?
Er is statiegeld op blikjes ingevoerd om twee redenen:
- Er belanden veel blikjes bij het zwerfafval.
- De blikjes zijn goed geschikt om te recyclen.
Veel van de drankblikjes kwamen tussen het zwerfaval terecht. Dit is natuurlijk enorm slecht voor het milieu. Om ervoor te zorgen dat het aantal blikjes dat in de natuur belandt minder wordt, is statiegeld ingevoerd.
In de huidige maatschappij waar we zoveel mogelijk willen hergebruiken is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk materialen te recyclen. Gooi je gebruikte drankblikjes daarom niet weg, maar lever ze in. Blik is namelijk 100% recyclebaar. Dit betekent dat er van jouw ingeleverde drankblikjes weer compleet nieuwe blikjes gemaakt kunnen worden.
Vanaf wanneer zit er statiegeld op blikjes?
Vanaf 1 april 2023 zit er officieel statiegeld op alle blikjes. Toch zul je dit niet direct merken. Er zijn natuurlijk nog een heleboel blikken te koop waar géén statiegeld op zit. In het eerste jaar zul je dus zowel blikken mét als zónder statiegeld tegenkomen. Na een tijdje zullen alle blikken zonder statiegeld vanzelf van verdwijnen. Je kunt dan geen blikjes zonder statiegeld kopen.
Waar kun je blikjes inleveren?
In Nederland zijn ruim 27.000 inleverpunten. Dit is enorm veel. Hierdoor vind je altijd een inleverpunt bij jou in de buurt. Bij de meeste, grotere supermarkten kun je jouw drankblikjes met statiegeld inleveren. Er staat dan een speciale statiegeldautomaat voor blikjes. Ook kun je de blikjes inleveren bij sommige tankstations en op treinstations.
Daarnaast is er vaak een speciale bak op jouw sportvereniging waar je de blikjes in kunt leveren. Je krijgt dan geen statiegeld terug, maar het geld wordt gedoneerd aan een goed doel. Lever de lege drankblikjes dus in de speciale statiegeldbakken op jouw sportvereniging in.
Op wat voor blikjes zit statiegeld?
Op alle blikjes met een inhoud van 3 liter of minder moet sinds 1 april 2023 statiegeld zitten. Dit geldt overigens alleen voor dranken die bedoeld zijn op voor directe consumptie. Op een blik tomatenpuree hoeft dus geen statiegeld te zitten. Op de volgende blikjes zit wel statiegeld:
- Blikjes frisdrank.
- Blikjes bier.
- Energiedrank.
- Mixdranken.
- Blikjes water.
- Sappen.
Op bovenstaande soorten blik-verpakkingen zit dus wel statiegeld. De regel is: “Als je het meteen kunt drinken, dan moet er statiegeld op het blik zitten”.
Op welke blikjes zit geen statiegeld?
Er zijn ook blikjes waar geen statiegeld op zit. Er hoeft alleen maar statiegeld te zitten op drankblikken die voor directe consumptie bedoeld zijn. Op andere blikken zit geen statiegeld. Voorbeelden van blik waar geen statiegeld op zit zijn:
- Blikjes groenten of fruit.
- Tomatenpuree.
- Soepblik.
- Limonadesiroop uit blik.
- Gecondenseerde melk uit blik.
Op bovenstaande blikken zit dus geen statiegeld.
Wat wordt er gemaakt van ingeleverde blikjes?
Vroeger werden blikken gemaakt van *spoiler* blik. Blikjes zijn tegenwoordig vaak gemaakt van aluminium. Ook worden blikjes wel eens van staal gemaakt. Wil je weten hoe het recyclen van blik er aan toe gaat? Bekijk dan onderstaande video:
Video recyclen blik:
Lege blikjes bewaren
Hoe bewaar je blikjes als ze leeg zijn? In drankblikjes blijft altijd een beetje drinken zitten. Je kunt de lege blikjes niet in een tas bewaren, want dat gaat lekken. Daarom hebben we wat tips op een rijtje gezet hoe je het beste lege blikjes kunt bewaren:
- In een leeg krat.
- In een speciale houder voor blikjes.
- Goed leeg maken.
- Rechtop bewaren zodat het niet gaat lekken.
Het zal even wennen worden, maar uiteindelijk is het inleveren van drankblikjes voor statiegeld allemaal de moeite waard.
In welke landen zit er statiegeld op blikjes?
In verschillende landen is er statiegeld op blikjes ingevoerd. Dit is natuurlijk handig om te weten als je op vakantie gaat. Want zeker in de vakantielanden waar veel Nederlanders op vakantie gaan, is statiegeld op blik ingevoerd. Naast Nederland zit er ook statiegeld op blikjes in de volgende landen:
- Duitsland
- Denemarken
- Zweden
- Finland
- Noorwegen
- IJsland
- Israël
- Kroatië
- Schotland
- Verenigd Koninkrijk
- Estland
- Litouwen
- Australië (sommige staten)
- Verenigde Staten (sommige staten)
- Canada (sommige staten)
- België (vanaf 2025)
Ben je dus op vakantie in één van die landen, gooi je blikjes dan niet zomaar weg. Er zit namelijk statiegeld op het blikje. Je kunt ook zelf controleren of er statiegeld op het blikje zit. Op de achterkant van het blikje staat dan namelijk een statiegeld logo.
Heeft statiegeld op blikjes zin?
Heeft statiegeld op blikjes überhaupt wel zin? Daar kunnen we volmondig ja op antwoorden. Hoewel het in Nederland nog niet duidelijk is hoeveel blikjes er weer ingeleverd worden, zijn er al wel resultaten uit andere landen. In Duitsland wordt ongeveer 96% van alle blikjes weer ingeleverd. In Noorwegen is dit percentage ook heel hoog. Daar wordt 95% van de verkochte blikjes weer geretourneerd. In Nederland zijn er nog geen cijfers bekend over hoeveel statiegeld-blikken weer worden teruggebracht. Toch is er wel iets bekend. Sinds het statiegeld op kleine flesjes is ingevoerd, is het aantal kleine flesjes dat als zwerfafval op straat belandt, gehalveerd. Dit komt zowel doordat mensen minder snel kleine flesje kopen, maar ook doordat mensen de flesjes weer inleveren.
Toch weggooien?
Weggooien van blikjes mag natuurlijk nog wel. Ook dan worden de blikjes er bij de nascheiding uitgehaald en apart gerecycled. Je mag de blikjes dus wel gewoon weggooien. Je mist dan wel de 15 cent statiegeld. Echt voordelig is het weggooien van drankblikjes dus niet. Blikjes horen uiteraard bij het PMD-afval.
Nadelen statiegeld op blikjes
Zoals bij veel nieuwe dingen, zitten er ook nadelen aan statiegeld op blikjes. Zeker omdat het pas relatief kort geleden is ingevoerd, zijn er nog een hoop dingen waar mensen tegenaan lopen. Zo zijn statiegeldautomaten vaak kapot. Ook kun je blikken die gedeukt zijn niet inleveren voor statiegeld. Een aantal nadelen van statiegeld op (drank)blikjes op een rij:
- Hoewel een klein deukje geen probleem is, zorgt een verkreukeld blikje er wel voor dat je geen statiegeld terugkrijgt.
- De statiegeldautomaten voor blikjes zijn vaak kapot. Er wordt nog veel geklaagd over kapotte statiegeldautomaten voor blikjes. Of dat blikjes geweigerd worden.
- Blikjes zijn lastig te bewaren. Er blijft natuurlijk altijd een restje drinken in het blikje zitten, terwijl je bij een flesje gewoon de dop er weer op draait. Je kunt het blikje dan ook niet maar zomaar even in je tas bewaren. Wie weet komen er nog innovatieve bewaar manieren voor blikjes.
Sinds 1 april 2023 zit er statiegeld op blikjes.
Op een blikje zit 15 cent statiegeld.
Wil je drankblikjes toch weggooien? Gooi ze dan bij het PMD-afval.
Om te voorkomen dat blikjes als zwerfafval eindigen en om te zorgen dat meer blikjes gerecycled worden.
Je levert de blikjes in bij alle (grote) supermarkten. Daarnaast kun je de blikjes ook op sommige stations, sportverenigingen en scholen inleveren.
Ben en wordt hoogstwaarschijnlijk geen fan van dit systeem aangezien ik me blikjes altijd al weggooide met het plastic afval dus voor mij zijn het extra handelingen plus kostenpost als ik me statiegeld niet terug krijg. Komt nog bij dat de blikjes zo dun zijn dat er snel een deuk in zit, dus als die blikjes niet 5 mm dik worden is dit niets anders dan consumenten pesten