Tuinonderhoud, snoeiafval en (grof) tuinafval

Tuinafval snoeiafval

Het voorjaar is weer aangebroken en dat is voor veel mensen reden om in de tuin aan de slag te gaan. Misschien neem je nieuwe planten in de tuin,  ga je de boom of heg snoeien of ander tuinonderhoud doen. Omdat de groene container of GFT-bak misschien niet groot genoeg is voor dit jaarlijkse tuinonderhoud, geven we wat tips wat je met al dit tuinafval aan moet.

Tuinonderhoud en afval

Groot tuinonderhoud zorgt natuurlijk ook voor veel tuinafval. Het meeste afval dat je maakt met het onderhouden van je tuin mag gewoon in de groene container. In deze container voor GFT-afval mag al het groente-, fruit- en tuinafval wat ook daadwerkelijk in de de groene container past. Al het andere tuinafval valt onder het grof tuinafval. We kunnen ons voorstellen dat je groene container misschien niet voldoende is voor al dit tuinafval. Grofweg zijn er drie opties om het afval van je tuinonderhoud weg te gooien.

 1. In je groene kliko of gft-container.
 2. Je tuinafval zelf naar de stort of milieustraat brengen.
 3. Tuinafval laten ophalen.

Tuinafval in GFT container

Heb je niet zoveel tuinafval? Dan kun je dit gewoon in je GFT-container weggooien. Let wel op, je GFT-container mag natuurlijk niet te zwaar wegen, anders wordt deze niet geleegd. Houd hier dus rekening mee en gooi geen zware takken in de container. In deze tijd van het jaar gebruik je de GFT-bak waarschijnlijk meer dan in andere seizoenen. Het is dan ook belangrijk om jouw container goed te onderhouden. Alles over het schoonmaken van je container en containeronderhoud lees je hier.

Grof tuinafval weggooien

Wat is grof tuinafval? Grof tuinafval is eigenlijk al het tuinafval dat niet in de GFT-container past of wat te zwaar is voor de GFT-container.
Wél bij het groftuin afval:

 • Takken
 • Snoeiafval
 • Bladeren
 • Struiken
 • Wortels of gras

Niet bij het grof tuinafval:

 • Bielzen
 • Schuttingen
 • Een speeltoestel voor kinderen uit de tuin
 • Zand en grond

*Let op, wat precies bij het grof tuinafval mag kan per gemeente verschillen. Raadpleeg de website van jouw milieustraat om te zeker te weten wat je kunt afvoeren. 

Tuinafval laten ophalen

Niet alle gemeentes bieden de mogelijkheid aan om tuinafval te laten ophalen. Wil je tuinafval laten afvoeren, bekijk dan de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf of dit mogelijk is. Let wel op: als dit mogelijk is dan zijn hier in de meeste gevallen extra kosten aan verbonden.

Snoeiafval

Het snoeien van bomen, de heg of het maaien van gras zorgt voor afval. Klein snoeiafval kun je gewoon in de groene kliko weggooien, maar je hebt natuurlijk ook te maken met groot snoeiafval. Groot snoeiafval kun je op twee manieren weggooien.

 1. Je kunt groot snoeiafval zelf kleiner maken met een versnipperaar of het zelf in kleine stukjes zagen.
 2. Je kunt snoeiafval naar de milieustraat of het afvalbrengstation in jouw gemeente brengen.

Tip: Zelf je snoeiafval kleiner maken? In de webshop vind je allerlei handige apparaten om tuinafval in kleine stukken te krijgen.

Waar laat ik mijn tuinafval?

Tuinafval kun je naar de milieustraat of het afvalbrengstation in jouw gemeente brengen. Op de website van je gemeente of je afvalverwerkingsbedrijf vind je de actuele openingstijden en voorwaarden en prijzen. Ga je grof tuinafval wegbrengen? Neem dan altijd legitimatie en, als je die hebt, je milieupas mee. Wat kost het afvoeren van tuinafval? Het afvoeren van tuinafval is in veel gemeentes (deels) gratis. Hoe dit zit in jouw gemeente kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *