Vuurwerkafval opruimen

Waarom moet ik afgestoken vuurwerk opruimen?

Afgestoken vuurwerk moet zo snel mogelijk worden opgeruimd. Om het milieu zo min mogelijk te belasten is het van belang om vuurwerkafval niet te laten liggen. Door onder andere de wind en regen verspreiden de schadelijke stoffen uit het vuurwerk zich en komen in de lucht en het grondwater terecht. Daarnaast kunnen er natuurlijk altijd stukken vuurwerk zijn die niet afgegaan zijn en dus nog gevaarlijk kunnen zijn voor anderen. Je moet er toch niet aan denken dat er vuurwerk dat niet afgegaan is ligt op plekken waar kinderen spelen. Vuurwerkafval opruimen is dus heel belangrijk.

Vuurwerk afval weggooien

Hoe moet ik afgestoken vuurwerk opruimen?

Afgestoken vuurwerk moet je dus zo snel mogelijk opruimen. Maar hoe doe je dit nou op een goede, veilige manier. Het is belangrijk om vuurwerkafval niet met je handen op te pakken. Gebruik hiervoor een grijper! Daarnaast moet je kinderen niet alleen het vuurwerkafval niet laten opruimen. Gooi afgestoken vuurwerk niet meteen weg in een afvalzak, vuurwerk afval dat net is afgestoken kan gloeiend heet zijn. Pak het daarom ook niet met je handen op. Dompel vuurwerkafval eerst een tijdje in een emmer water voor jet het weggooit. 

Waar gooi ik vuurwerk afval weg?

Vuurwerkafval hoort bij het restafval. Steeds meer gemeentes houden op 1 januari het zogenaamde nieuwjaarsvegen. Dit wordt gedaan om zo snel mogelijk al het vuurwerkafval weg te werken en de schade aan het milieu te beperken. In sommige gemeentes kun je hier ook speciale vuurwerk afvalzakken voor krijgen. Bovendien hebben sommige gemeentes speciale vuurwerk inleverpunten en in enkele gemeenten krijg je hier zelfs een kleine vergoeding voor.

Ongebruikt vuurwerk weggooien

Heb je niet al je vuurwerk afgestoken en heb je vuurwerk over? Dat kan natuurlijk altijd voorkomen. Wat moet je doen met dit overgebleven vuurwerk? Dit kan en mag je niet tot het volgende jaar laten liggen. Ook dit vuurwerk mag in de restafval container. Hierbij is het belangrijk dat je het vuurwerk eerst even in een emmer met water laat weken voor je het weggooit. Op deze manier is er geen gevaar dat het vuurwerk later zal exploderen. 

Vuurwerkafval – schadelijke stoffen

Als je met oud & nieuw vuurwerk af gaat steken zorgt dit natuurlijk voor een hoop afval. Dit vuurwerkafval blijft op straat liggen. Met het afsteken van vuurwerk komt er sowieso al veel fijnstof in de lucht terecht, dit is al slecht voor het milieu. In steden zorgt dit voor een grote verhoging van het percentage fijnstof in de lucht. In het vuurwerk zelf zitten verschillende soorten chemische stoffen zoals zware metalen. Voorbeelden hiervan zijn barium, koper, strontium en antimoon. Deze zware metalen in het vuurwerkafval zijn zeer schadelijk voor het milieu. Het vuurwerkafval dat blijft liggen verspreid zich in de natuur en in het grondwater. Vuurwerkafval opruimen moet dus zo snel mogelijk! 

Wanneer mag vuurwerk verkocht en afgestoken worden?

Vuurwerk mag in de dagen voor oud & nieuw verkocht worden. Op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december (oudjaarsdag) mag je vuurwerk kopen. Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Buiten deze tijden is het strafbaar om vuurwerk af te steken. Ook in de zogenaamde vuurwerkvrije zones is het verboden om vuurwerk af te steken. Doe je dit toch, dan kun je een boete krijgen en kan je vuurwerk in beslag genomen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *