Wat mag er allemaal in een bladbak van de gemeente?

Wat mag er in de bladbak?

Wat mag er allemaal in een bladbak? In het najaar plaatsen veel gemeenten bladbakken. Misschien heb je ze ook al wel bij jou in de wijk zien staan. Deze worden door de gemeente verspreid door de wijken, het dorp of de stad neergezet. Maar waar staan de bladbakken? En wat mag er allemaal wel en niet in een bladbak?

Wat mag er allemaal in de bladbak

Wat is een bladbak?

Een bladbak wordt door de gemeente neergezet om bladeren die van de bomen vallen in op te ruimen. Het is een bak, vaak van metaal, waarin blad verzameld kan worden. Deze bakken staan er niet altijd. Alleen wanneer de bladeren van de bomen vallen zijn deze speciale metalen bakken er. Hier kun jij je bladeren in doen nadat je met de bladblazer aan de slag bent geweest.

Waarom staan er bladbakken?

Overal staan natuurlijk veel bomen. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Deze zorgen dan weer voor veel blad op straat. Dit kan er voor zorgen dat het glad wordt. Bovendien willen veel mensen hun tuin netjes houden en de bladeren opruimen. De gemeentes hebben hiervoor speciale bladbakken geplaatst. Hier kun je dan het blad-afval ingooien.

Wie plaatst de bladbakken?

In veel gemeenten worden speciale bladbakken geplaatst. Niet iedere gemeente doet hier overigens aan mee. Wil je weten of jouw gemeente meedoet met de bladbakken actie? Meer informatie vind je op de afvalkalender van jouw stad of op de website van jouw gemeente.

Wanneer staan de bladbakken er?

De bladbakken worden vaak geplaatst als de bladeren van de bomen beginnen te vallen. Dit is in het najaar. Vaak worden de bakken in oktober geplaatst. Vervolgens blijven ze staan tot dat het meeste blad van de bomen gevallen is. Dit is vaak rond eind januari/begin februari.

Wat mag er in een bladbak?

Een bladbak is bedoeld voor blad. Er mogen dus alleen bladeren in de bladbak gegooid worden. De bak voor bladeren is dus niet hetzelfde als een gft-container of een andere groenafval container.

Wat mag er niet in de bladbak?

Alles, behalve bladeren, mag niet in de bladbak. Dit betekent dus ook dat bijvoorbeeld takken van bomen niet in de bladbak mogen. Het is natuurlijk niet erg als er een keer bij het vegen nog een klein takje bij zit. Maar het is niet de bedoeling dat er hele bomen in de bladbak gegooid worden. De volgende afvalsoorten mogen dus ook niet in de bladbak:

  • Boomstronken.
  • Snoeiafval.
  • Struiken.
  • Andere afvalsoorten.

Er is natuurlijk geen permanente controle bij een bladbak. Dit betekent dat je niet snel een boete zult krijgen als je iets verkeerd weggooit. Toch heb je jezelf er wel mee als je er verkeerde afvalsoorten ingooit. Dan wordt de bak namelijk verwijderd.

Wanneer wordt de bladbak geleegd?

De bladbakken worden vaak 1 keer in de week of om de week geleegd. Dit is afhankelijk van hoe snel de bladbakken vol zitten. De gemeente zal in de gaten houden hoe snel de bladbakken vol raken. Afhankelijk van hoe snel de bakken vol zitten, passen ze de leging aan. Het is niet (meestal) niet mogelijk om een extra leging van de bladbak aan te vragen. Dit wordt namelijk in vaste rondes gedaan met een speciale ophaalwagen. Mocht je toch willen weten of dit kan, dan kun je het beste contact met jouw gemeente opnemen.

Kan je ook een bladbak voor jouw wijk aanvragen?

Vaak heeft de gemeente de plekken waar de bladbakken staan zorgvuldig uitgekozen. Dit is vaak op plekken waar veel bomen zijn en er dus ook veel bladafval is. Het is daarom vaak ook niet mogelijk om een extra bladbak aan te vragen. Wil je de mogelijkheden toch weten? Dan kun je contact opnemen met de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *