Wordt het afval opgehaald met kerst?

Afval kerst

Wordt het afval opgehaald met kerst? Tijdens kerstmis is de afvalkalender anders. Omdat eerste kerstdag en tweede kerstdag feestdagen zijn, wordt het vuilnis in sommige gemeenten niet opgehaald. Ook kan het zijn dat met kerst het afval op een andere dag wordt opgehaald. Wij vertellen je alles over de afvalkalender tijdens kerst.

  • Eerste kerstdag 2023 – maandag 25 december 2023
  • Tweede kerstdag 2023 – dinsdag 26 december 2023
Afval kerst

Wordt het afval opgehaald met kerst?

Wordt het vuilnis opgehaald met kerst? En worden de (ondergrondse) containers geleegd met Kerstmis? Kerst is ieder jaar op 25 december en 26 december. Op 25 december is het Eerste Kerstdag. Op 26 december is het Tweede Kerstdag. Ook bij de afvalverwerkingsbedrijven wordt Kerst gevierd. Daarnaast hebben ook de medewerkers van de meeste bedrijven die het vuilnis ophalen een vrije dag. Daardoor wordt er met kerst in de meeste gemeentes geen vuilnis ingezameld. Ook worden de ondergrondse containers en de verzamelcontainers niet geleegd.

Afvalkalender Eerste Kerstdag

Wordt het afval opgehaald op eerste kerstdag? En hoe zit het met de afvalkalender op eerste kerstdag? In 2023 valt eerste kerstdag op maandag 25 december 2023. Eerste kerstdag is een officiële feestdag in Nederland. Dit betekent dat veel winkels gesloten zijn. Dit geldt ook voor de afvalinzameling. In de meeste gemeenten wordt er geen vuilnis opgehaald op eerste kerstdag.

Wordt het afval opgehaald op Tweede Kerstdag?

Wordt het vuilnis opgehaald op Tweede Kerstdag? En zijn er wijzigingen in de afvalkalender op Tweede Kerstdag? Tweede Kerstdag 2023 valt op dinsdag 26 december 2023. Ook Tweede Kerstdag is in Nederland een officiële feestdag.

Afvalkalender Kerst: Papierinzameling

Ook voor het oud papier geldt hetzelfde als het ophalen van het vuilnis. Naast het huisvuil kun je ook oud papier niet met Kerst wegbrengen.

Ondergrondse container en verzamelcontainers met Kerst

Hoe zit het met de ondergrondse containers en de verzamelcontainers met Kerst? Je kunt de (ondergrondse) containers en wijkcontainers gewoon gebruiken met Kerst. Deze worden alleen pas na Kerst weer geleegd. Omdat mensen met Kerst vaak extra boodschappen in huis halen zijn de containers vaak sneller vol. Ook gaan mensen vaak uitgebreid eten. Houd er dus rekening mee dat de containers snel vol zijn rond de feestdagen.

Afvalinzameling Kerst en andere feestdagen

In vrijwel alle gemeenten wijzigt de afvalkalender rond de feestdagen. Iedere bedrijf dat afval inzamelt gaat anders om met de afvalkalender rond de feestdagen. Vaak wijzigt de afvalkalender rond de feestdagen. Zou de container geleegd worden op Eerste Kerstdag of Tweede Kerstdag? Dan wordt hier vaak een andere dag voor uitgekozen. Bekijk de afvalkalender van jouw gemeente voor de meest actuele informatie.

Milieustraat/vuilstort met Kerst

Wil je tijdens Kerst naar de milieustraat in jouw gemeente? We snappen dat je de feestdagen gebruikt om spullen naar de stort te brengen. Toch wordt dat met Kerst een lastig verhaal. In vrijwel alle gemeenten is de stort namelijk gesloten. Dit geldt voor bijna alle gemeentes. De vuilstort, milieustraat of het afvalbrengstation in jouw gemeente is dus hoogstwaarschijnlijk gesloten tijdens Kerstmis. Op de website van jouw gemeente kun je de actuele openingstijden van de vuilstort zien.

Afvalkalender Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag

Hoe zit het met de afvalinzameling op Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag?? Even samengevat:

  1. Eerste Kerstdag (maandag 25 december 2023) – afval (meestal) NIET opgehaald.
  2. Tweede Kerstdag (dinsdag 26 december 2023) – afval NIET opgehaald (zondag, dus sowieso geen afval inzameldag).
  3. Vuilstort open met Kerst? – De vuilstort, milieustraat of het afvalbrengstation is in bijna alle gemeenten gesloten met Kerst.

*let op: dit geldt voor de meeste gemeentes. Check altijd de actuele afvalkalender van jouw gemeente voor de laatste wijzigingen.

Eén gedachte over “Wordt het afval opgehaald met kerst?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *