Zo kun je de afvalkalender downloaden en printen

Steeds vaker krijgen wij de vraag hoe je de afvalkalender kunt printen. Tegenwoordig is de afvalkalender vaak alleen online te bekijken. In sommige gemeenten kun je nog een papieren afvalkalender aanvragen, maar dit is zeker niet in alle gemeentes het geval. O

mdat veel mensen toch nog gehecht zijn aan de papieren afvalkalender vertellen we in dit artikel hoe je de papieren afvalkalender zelf kunt downloaden en printen.

Afvalkalender downloaden en printen

Afvalkalender downloaden

Allereerst leggen we uit hoe je de afvalkalender kunt downloaden. Hoewel dit per gemeente verschilt, gaat het downloaden over het algemeen op dezelfde manier.

Je download de afvalkalender van jouw gemeente op de volgende manier:

 1. Ga naar de website van jouw afvalkalender. (Zoek hier de afvalkalender van jouw gemeente).
 2. Log in met jouw postcode en huisnummer.
 3. Je krijgt nu de afvalkalender van jouw adres te zien.
 4. Kijk en zoek op de pagina naar “downloaden als PDF”. Bij vrijwel alle gemeenten heb je de optie om de afvalkalender te downloaden als PDF. De afbeelding om op te slaan zie je hieronder.
 5. Je kunt de afvalkalender nu opslaan op je pc.
 6. Kom je er niet uit? Laat het ons weten in de reacties.
Afvalkalender downloaden

Afvalkalender printen

Als je de afvalkalender opgeslagen hebt, kun je deze vervolgens ook printen. Om de afvalkalender te printen heb je, vanzelfsprekend, een printer nodig. Vervolgens kun je de afvalkalender op de volgende manier printen:

 1. Ga naar de website van jouw afvalkalender. (Je vindt hier een overzicht).
 2. Log in met jouw postcode + huisnummer.
 3. Vervolgens kun je naar het jaaroverzicht gaan. Soms kun je direct naar het jaaroverzicht, soms moet je de afvalkalender eerst als PDF downloaden.
 4. Nu kun je de afvalkalender printen. Er staat ergens een print-icoontje. Dit is vaak rechtsboven in het scherm. Op onderstaande afbeelding zie je hoe dit eruit ziet.
 5. Selecteer je eigen printer en je kunt de afvalkalender afdrukken.
 6. Kom je er niet uit? Laat het ons weten in de reacties.

Geen printer?

Heb je geen printer maar wil je de afvalkalender toch geprint hebben? Dan kun je op de volgende manieren tóch een geprinte afvalkalender krijgen:

 1. Sla de afvalkalender op als PDF op een USB stick. Vervolgens kun je deze printen bij een openbare printer. Deze vind je vaak in de bibliotheek en soms ook bij supermarkten.
 2. Vraag een kennis of collega om de afvalkalender uit te printen.
 3. Als er echt geen andere optie is en je wilt de afvalkalender toch per sé geprint hebben kun je contact opnemen met jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. Vaak sturen zij de afvalkalender ook nog wel op verzoek op.

Belangrijk om te weten

Houd er rekening mee dat de papieren afvalkalender om een reden niet meer verstrekt wordt. De afval ophaaldagen wijzigen namelijk nog wel eens. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld bij extreem weer, maar ook rondom feestdagen verandert de afvalkalender. In de afvalkalender-app of op de website komen de nieuwe afval inzameldagen te staan. Op de papieren afvalkalender zijn deze gewijzigde afval ophaaldagen niet zichtbaar. Houd daarom ook de afvalkalender-app goed in de gaten.

Lukt het niet om de afvalkalender van jouw gemeente te downloaden of te printen? Laat het ons hieronder weten in de reacties.

2 gedachten aan “Zo kun je de afvalkalender downloaden en printen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *