Zo moet je Kliko aan de weg staan

Kliko aan de weg

Hoe moet je kliko aan de weg staan? Het aanbieden van jouw Kliko of minicontainer moet natuurlijk wel op de goede manier gebeuren.

Twijfel je of je jouw Kliko goed neergezet hebt? Of heb je vragen over hoe je de kliko aan moet bieden. Lees dan eerst even dit artikel goed door.

Heb je daarna nog vragen? Laat het ons weten in de reacties.

Kliko aan de weg

Hoe moet de Kliko aan de weg staan?

Het is belangrijk dat je de kliko op de juiste manier aan de weg zet. Hoewel dit een makkelijke taak lijkt, zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden als je de kliko aan de weg zet. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de kliko aanbiedt:

  1. Op de juiste plek.
  2. In de juiste richting.
  3. Op de juiste dag en tijd.
  4. Deksel moet dicht kunnen.
  5. Het gewicht.
  6. Afval goed gescheiden.

Zet de kliko op de juiste plek

Ieder adres heeft van de gemeente een plek gekregen waar hij/zij de container neer moet zetten. Zet je jouw kliko op de verkeerde plek neer, dan heb je kans dat deze niet geleegd wordt. Weet je niet waar je de kliko neer moet zetten? Dan kun je contact opnemen met de afvalbeheerder van jouw gemeente. Ook kun je het natuurlijk even aan de buren vragen. Er zijn een aantal regels waar je de kliko in ieder geval niet mag neerzetten:

  • In een bocht.
  • Op een parkeerplaats.
  • Op de weg.
  • Ergens waar dit gevaar oplevert.

Zet de kliko in de juiste richting

De kliko moet op de juiste manier aan de weg gezet worden. Soms is dit met het handvat naar de weg toe en soms moet dit met het handvat naar de stoep. Dit verschilt per adres en heeft te maken met de manier van ophalen. Op de website van jouw afvalbeheerder zie je op welke manier jij de container moet neerzetten. Ben je nieuw in de wijk? Dan kun je ook even kijken hoe anderen de containers neerzetten.

Zorg dat de Kliko niet te zwaar is

Naast de juiste plek is het ook belangrijk om ervoor te zorgern dat de kliko niet te zwaar is. Het maximale gewicht van de kliko mag niet overschreden worden. Te zware kliko’s kunnen niet alleen moeilijk te hanteren zijn voor de vuilophalers, ze kunnen ook zorgen voor schade aan de kliko. Als je de container te zwaar belaadt, kan deze kapot gaan.

Per gemeente/afvalbeheerder verschilt het maximale gewicht. Op de website van de afvalbeheerder in jouw gemeente kun je het toegestane gewicht van de kliko vinden. Dit verschilt omdat niet alle kliko’s dezelfde grootte hebben. Bovendien worden kliko’s soms nog met de hand geleegd, terwijl in andere gemeenten dit automatisch gebeurt.

Op de juiste dag en tijd aanbieden

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk dat je de kliko op de juiste dag en tijd aan de weg zet. Op de afvalkalender van jouw gemeente kun je zien op welke dag de kliko geleegd wordt.

Daarnaast is het belangrijk om de kliko op het juiste tijdstip aan de weg te zetten. De regels per gemeente verschillen, maar je mag de kliko over het algemeen de avond van tevoren aan de weg zetten. Zet de kliko uiterlijk voor 07:00 uur op de ophaaldag aan de weg. Zo weet je zeker dat jouw kliko geleegd wordt.

Je bent vervolgens verplicht om de kliko zo snel mogelijk weer weg te halen. Toch snappen de meeste gemeenten wel dat je geen vrij van werk gaat nemen om de kliko weer binnen te zetten. Daarom heb je vaak tot ’s avonds laat om de container weer weg te halen.

Deksel moet dicht kunnen

Je ziet het misschien wel vaker, een kliko waarvan de deksel niet meer dicht kan. Officieel mag dit niet. In bijna alle gemeenten moet de deksel van jouw kliko dichtkunnen. Dit heeft een aantal redenen.

Allereerst is het hygiënisch. Een gesloten deksel vermindert de stankoverlast en zorgt bovendien dat ongedierte niet bij jouw afval kan.

Ten tweede zorg je met een gesloten deksel van je kliko ervoor dat afval niet overal verspreid komt te liggen. Als het deksel van de kliko niet dicht zit kan afval eruit waaien. Ook vogels en katten gaan graag in het afval wroeten, waardoor het verspreid wordt.

Hoewel er vaak een beetje lacherig over wordt gedaan is het dus toch echt belangrijk dat je zorgt dat  de deksel van de kliko dicht zit. Zo draag je namelijk bij aan een schone omgeving.

Scheid je afval goed

Een ander belangrijk punt van het goed aanbieden van de kliko is natuurlijk het afval scheiden. Zorg ervoor dat je het juiste afval in de juiste kliko doet. Dit draagt niet alleen bij aan een duurzame planeet. Als ze zien dat afval niet in de juiste kliko zit, wordt deze niet geleegd. Er worden geregeld controles uitgevoerd om te kijken of afval goed gescheiden wordt. Het verkeerd scheiden van afval kan bovendien een boete opleveren.

Extra tips voor het goed aanbieden van je kliko

Er zijn nog een aantal extra punten waar je op moet letten als het gaat om “hoe je de kliko aan de weg zet”. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  1. Gebruik je een zak in de kliko? Zorg dan dat je de juiste zak in de juiste container doet. In de GFT-kliko moet bijvoorbeeld een biologische containerzak.
  2. Houd de kliko schoon: Reinig de kliko regelmatig om onaangename geuren te voorkomen en om insecten zoveel mogelijk te weren. Zeker bij warm, broeierig weer is het schoonmaken van de kliko belangrijk.
  3. Controleer de website van de gemeente of jouw afvalverwerkingsbedrijf. De specifieke regels rondom afvalinzameling worden per gemeente opgesteld. Hoewel de meeste regels gelijk zijn, kunnen er ook verschillen zijn. Check daarom altijd even op de website van jouw gemeente hoe je de kliko aan de weg moet zetten.

Het goed aanbieden van de kliko is belangrijk. Niet alleen om de omgeving netjes en schoon te houden, maar ook om ongedierte in de wijk tegen te gaan. Met de stappen in dit artikel zorg je ervoor dat je de kliko op de goede manier aan de weg zet. Bovendien weet je dan zeker dat jouw kliko geleegd wordt en dat de wijk schoon blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *